CPH:DOX lancerer ny streamingtjeneste

I dag lanceres CPH:DOX’ nye, helårlige streamingtjeneste PARA:DOX, som byder på et udvalg af verdens bedste dokumentarfilm og et stort vidensunivers med aktuelle podcasts, talks og artikler, der sætter filmoplevelserne i perspektiv.

Viden, perspektiv og store filmoplevelser. Det er omdrejningspunktet for CPH:DOX’ nye streamingstjeneste PARA:DOX (paradox.dk), der går i luften i dag med støtte fra Novo Nordisk Fonden og Det Danske Filminstitut. På PARA:DOX er fiktionsfilm og tv-serier smidt på porten til fordel for et stærkt udvalg af tidens bedste dokumentarfilm nøje kurateret af CPH:DOX’ programredaktion. Over 100 film er tilgængelige fra i dag, og nye titler tilføjes hver måned…

 

Men PARA:DOX er mere end film. Som noget helt særligt byder platformen også på et vidensunivers. Her kan brugerne – med afsæt i filmene – dykke ned i aktuelle og samfundsrelevante temaer, søg ny viden og få flere perspektiver på verden gennem podcasts, talks, interviews og artikler.

“Vi lever i en paradoksal virkelighed, der på den ene side rummer en enorm kompleksitet og på den anden side et utal af nemme løsninger formuleret i smarte overskrifter og hurtige tweets. Dokumentarfilmens særlige force er, at den søger nuancerne og vender vores forestillinger om verden på hovedet. Vi ved fra de seneste års corona-nedlukninger, at der er et stort og dedikeret publikum i Danmark, som gerne vil opleve dokumentarfilm i hjemmebiografen – og ikke kun på det store lærred. Et både nysgerrigt og videbegærligt publikum, der gerne vil have en større indsigt i verden omkring os – og det skal PARA:DOX være leveringsdygtig i. Både gennem et kurateret program med verdens bedste dokumentarfilm og med et vidensunivers, der skal sætte yderligere perspektiv på filmoplevelserne,” siger Niklas Engstrøm, kunstnerisk direktør for CPH:DOX.

Hele året rundt – uden fast abonnement…

I de seneste tre år har CPH:DOX tilbudt streaming som et supplement til festivalens biografvisninger, men kun i en begrænset periode. Her har efterspørgslen været stor, og mange har efterspurgt en helårlig platform. Med lanceringen af PARA:DOX får publikummet i Danmark, Grønland og på Færøerne nu mulighed for at se et udvalg af de bedste dokumentarfilm hjemme hos sig selv – hele året rundt.

På PARA:DOX slipper brugerne for at skulle betale endnu et fast abonnement. Filmene på platformen koster fra 19-49 kr. at leje, mens podcasts, artikler, talks mv. er frit tilgængeligt og gratis for alle.

“Vi er mange, der efterhånden er kørt godt trætte i alt for mange abonnementsordninger på streamingtjenester. Vi har derfor valgt at gå en anden vej. På PARA:DOX skal brugerne kun betale for de film, de vil se – ligesom når man går på festival. Samtidig vil hele vores videnunivers kunne opleves helt gratis,” siger Niklas Engstrøm, kunstnerisk direktør for CPH:DOX.

Over 100 kvalitetsfilm får et permanent hjem

På PARA:DOX finder brugerne dokumentarfilm, der fortæller både store og små historier fra virkelighedens verden. Filmene udforsker tendenser og svære spørgsmål inden for områder som videnskab, kultur og samfund og giver publikum bedre mulighed for at forstå verden omkring sig. Der er film om alt fra det ydre rum til den menneskelige hjerne – og om svampe, S/M og de sociale mediers psykologi. Fra store instruktører som Werner Herzog, Jennifer Baichwal, Michael Glawogger og Ulrich Seidl til yngre talenter som Cannes-vinderen Payal Kapadia, Sundance-vinderen Theo Anthony og danske Frigge Fri og Cecilie Debell.

“Mange af festivalens bedste film er gennem de sidste 20 år kun blevet vist 2-3 gange for aldrig siden at vende tilbage til dansk jord. Nogle af de smalle titler kan være svære at opstøve, endda at søge sig frem til, men på PARA:DOX får de nu et hjem,” siger Niklas Engstrøm, kunstnerisk leder af CPH:DOX.

Stort fokus på videnskab…

Ligesom på CPH:DOX er videnskab også et stort fokusområde på PARA:DOX. Med støtte fra Novo Nordisk Fonden bliver PARA:DOX Danmarks første streamingtjeneste med videns- og videnskabsformidling som et helt centralt element. På PARA:DOX vil brugerne allerede nu kunne finde film, der formidler ny viden om alt fra hjerneforskning, kvantefysik og geologi til atomkraft, kunstig intelligens og robotteknologi. Og i løbet af 2023 vil platformen blive tilført en lang række nye, stærke dokumentarfilm, der giver forskere inden for ikke mindst naturvidenskaben en stemme.

“Naturvidenskab og teknologi udgør nogle af samfundets grundlæggende drivkræfter. Ikke desto mindre er forskningen udfordret af at nå ud til den bredere offentlighed. Gode dokumentarfilm
er en ideel model til at løse denne udfordring. En af vores helt store ambitioner med PARA:DOX er at styrke forskningens gennemslagskraft i samfundsdebatten og at motivere til refleksion over forskningens anvendelse i samfundet”, siger Niklas Engstrøm.

Viden, kontekst og nye perspektiver…

Vidensformidlingen begrænser sig ikke blot til selve filmene. Hver måned retter PARA:DOX fokus mod aktuelle og samfundsrelevante temaer og udgiver podcasts, talks, debatter, artikler og interviews for at sætte filmene i kontekst og perspektiv. I platformens vidensunivers kan man blandt andet blive klogere på fremtidens virtuelle verdener, være med, når der diskuteres kosmologi og mørkt stof – og få indblik i krigens regler og hvorfor krig, i det hele taget, ikke er forbudt. Man kan også lytte med, når Mads Brügger undersøger, hvordan det er at drive et uafhængigt medie i Putins Rusland eller komme tættere på instruktørerne bag de aktuelle film.

Vinderfilm fra CPH:DOX kan opleves på PARA:DOX…

PARA:DOX byder også på den komplette samling af vinderfilm fra CPH:DOX’ prestigefulde hovedkonkurrence. Samlingen tæller blandt andet nyklassikere som Harmony Korines performative provoværk ‘Trash Humpers’ og Joshua Oppenheimers ‘The Act of Killing’ og ‘The Look of Silence’ samt filmkunstneriske mesterværker som ‘The Three Rooms of Melancholia’, ‘Le Quattro Volte’ og ‘Bloody Beans’.

PARA:DOX er støttet af Novo Nordisk Fonden og Det Danske Filminstitut.

PARA:DOX går i luften den 7. december 2022, hvor det hele kan opleves på paradox.dk

 Fotografi: Niklas Engström

Share your love
Tue Steen Müller
Tue Steen Müller

Müller, Tue Steen
Documentary Consultant and Critic, DENMARK

Worked with documentary films for more than 20 years at the Danish Film Board, as press officer, festival representative and film consultant/commissioner. Co-founder of Balticum Film and TV Festival, Filmkontakt Nord, Documentary of the EU and EDN (European Documentary Network).
Awards: 2004 the Danish Roos Prize for his contribution to the Danish and European documentary culture. 2006 an award for promoting Portuguese documentaries. 2014 he received the EDN Award “for an outstanding contribution to the development of the European documentary culture”. 2016 The Cross of the Knight of the Order for Merits to Lithuania. 2019 a Big Stamp at the 15th edition of ZagrebDox. 2021 receipt of the highest state decoration, Order of the Three Stars, Fourth Class, for the significant contribution to the development and promotion of Latvian documentary cinema outside Latvia. In 2022 he received an honorary award at DocsBarcelona’s 25th edition having served as organizer and programmer since the start of the festival.
From 1996 until 2005 he was the first director of EDN (European Documentary Network). From 2006 a freelance consultant and teacher in workshops like Ex Oriente, DocsBarcelona, Archidoc, Documentary Campus, Storydoc, Baltic Sea Forum, Black Sea DocStories, Caucadoc, CinéDOC Tbilisi, Docudays Kiev, Dealing With the Past Sarajevo FF as well as programme consultant for the festivals Magnificent7 in Belgrade, DOCSBarcelona, Verzio Budapest, Message2Man in St. Petersburg and DOKLeipzig. Teaches at the Zelig Documentary School in Bolzano Italy.

Articles: 3901