Det Danske Filminstitut, Filmcentralen åbner 10. april 2014 en ny dansk streamingtjeneste, for – som det flot hedder i pressemeddelelsen – alle danskere, som hermed får fri adgang til en række dokumentarfilm og kortfilm, som tidligere har været tilgængelige på filmstriben.dk

På Filmcentralen er der både aktuelle film og klassikere. Der er filmperler for alle: animation for de yngste, prisvindende kortfilm, kunstnerportrætter, film om Danmark og den store verden. Propagandafilm, eksperimentalfilm og debatfilm, der har rykket politiske dagsordener. Film, der får os til at se virkeligheden med nye øjne. Filmene på Filmcentralen er primært danske. Der kommer hele tiden nye film til, og ældre titler bliver fremhævet, når der er aktuel anledning. Filmcentralen bliver desuden en platform, hvor Filmmuseets nydigitaliserede filmarv sættes i spil for nye generationer.

SYNLIGHED OG OVERBLIK

Filmcentralen er dedikeret til kortfilm og dokumentarfilm. Sitet formidler filmenes kvaliteter og relevans med fortællinger om filmene og filmskaberne. På Filmcentralen kan man fordybe sig i en instruktørs værker, læse interviews og instruktørprofiler – eller lade sig inspirere af tematiske samlinger, anbefalinger og nyheder.

På Filmcentralen / For alle kan man se flere hundrede film uden begrænsninger og uden abonnement eller password. Kan filmen ikke ses direkte på sitet, leder Filmcentralen brugeren videre til andre tjenester, hvor filmen kan ses. Det kan være kommercielle tjenester eller bibliotekernes Filmstriben.

OFFENTLIGT- PRIVAT SAMARBEJDE

For Filminstituttet er det afgørende, at så mange danskere som muligt får glæde af den store filmsamling. Direktør på Det Danske Filminstitut Henrik Bo Nielsen siger: ”Vi har længe arbejdet på at gøre disse film tilgængelige for borgerne. Danske kort- og dokumentarfilm er af enestående høj kvalitet og fortæller vigtige historier. Publikum strømmer til festivaler og events, og mange film opnår høje seertal på tv. Men vi skal have filmene endnu bredere ud. I praksis fungerer det sådan, at hvis en film er i kommerciel distribution, henviser Filmcentralen i et pop up-vindue til det site, hvor filmen kan ses. Denne del af løsningen er udformet i samarbejde med Producentforeningen.” Direktør for foreningen Klaus Hansen siger: ”Filmcentralen / For alle er et eksempel på et godt offentligt-privat samarbejde. Dokumentarfilm og kortfilm gøres tilgængelige for borgerne, samtidig med at branchen fortsat kan udnytte de kommercielle muligheder, der findes med den voksende interesse for danske dokumentarfilm. Disse muligheder er vigtige for dokumentarproducenternes skrøbelige økonomi og dermed den fremtidige produktion af dansk dokumentarfilm.

TO INDGANGE

Ud over Filmcentralen / For alle er der også en indgang til brug i under¬visning. 90 % af landets skoler og gymnasier abonnerer allerede på Filmcentralen / Undervisning, der åbnede i oktober 2013. Her har lærere og elever med UNI-login nem adgang til film og undervisningsmaterialer, der inspirerer til at arbejde analyserende og kreativt med levende billeder.

FILMCENTRALEN / FOR ALLE ÅBNER 10. APRIL 2014

Yderligere oplysninger: Susanna Neimann, kommunikationschef susannan@dfi.dk Tlf. 4119 1540 og Liselotte Michelsen, kommunkationsmedarbejder, liselottem@dfi.dk Tlf. 3374 3566.

Still: Michael Noer: “Vesterbro” (2008) “… århundredets kærlighedshistorie.”

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821