Ghosts – en Nick Broomfield film

Set på European Film College under DFI Branchetræf for dokumentarfilmfolk 24.-26. august

Ja, Broomfield er auteur i den gedigne britiske tradition for opklarende journalistik og hans navn er brand for hans tv-station, Channel 4 og tillige brand for denne film, som sniger sig uden om genrebestemmelserne og blot kalder sig “en Nick Broomfield film”.

Manuskriptets forfatter Jez Lewis fortalte os det i samtalen med Anders Østergaard efter visningen af den på alle måder tror jeg rystende film. Og han fortalte videre, at det som altid var begyndt i planlægningen af en dokumentarfilm, denne gang om hvid slavehandel. Historien var den om de 23 illegale kinesiske invandrere som under arbejdet med at samle muslinger druknede i tidtidevandsbølgen i Morecambe Bay i England 5. februar 2004.

Efter nogle måneders arbejde besluttede Broomfield og Lewis sig for at skrive dialogen, at dramatisere historien, og igen greb instruktøren tilbage til den gedigne engelske tradition, tilbage til Peter Watkins, hvis “The Wargame” blev et forbillede. Et filmdrama iscenesat som dokumentar.

Som Watkins sorthvide tv-reportage fra ruinerne af et atombombeangreb på en engelsk by dengang rystede mig blev jeg nu bevæget af denne sørgelige og oprørende sande historie om en lille gruppe kineseres fortvivlede forsøg på at overleve i en fjendtlig og udbyttende omverden, forsøg på at overleve i den mørke nat på taget af deres bil mens vandet stiger og stiger omkring dem. I Ken Loachske stramme, ærlige, uafviselige scener. Denne smukke britiske tradition.

Alle medvirkende er amatører. De spiller sig selv, den rolle de hver for sig kan. Som illegal indvandrer, som husvært i den usleste bolig i byen, som arbejdsgivere, der ser gennem fingre med papirerne, som arbejdsformidler, der åbenlyst på kontoret modtager bestikkelse.

Alle scener bygger på de medvirkendes egne oplevelser i forskellige sammenhænge, men i samme skæbneomstændighed, den som er blevet filmens fortælling. De medvirkende kinesere kunne alle have været blandt de omkomne den kolde nat i Morecambe Bay. Hovedpersonen, den tabre og nuancerige unge kvinde Ai-Qin-Lin har levet ni år som illegal arbejder i England. Filmen bringer hende i slutscenerne for første gang tilbage til familien. Filmen slutter således i direkte reportage uden det bliver stilbrud. Alt er lige virkeligt, lige autentisk. Bemærkelsesværdigt.

Nick Broomfield: Ghosts, UK 2006, 96 min. Channel 4 Television Corporation. www.ghosts.uk.com

 

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821