TV-festival i Edinburgh
Edinburgh er festivalby i disse uger og dage. Den fremtrædende engelske avis Guardian står bag en årlig TV-Festival (det er formentlig herfra at idéen om den danske TV-festival er hentet), som løber den kommende weekend. I den forbindelse vil truslen om beskæring af BBC’s dokumentar-fyrtårn Storyville blive diskuteret. Jeg mødte en af medarbejderne fra Storyville og spurgte, hvem der stod bag idéen om nedskæring – det ved vi faktisk ikke, sagde hun og nævnte den kolossale opbakning, som var indløbet via protester fra ind- og udland.
Omkring 2000 havde signeret protestskrivelsen. I mandagsudgaven af Guardian skriver Nick Fraser, som er hovedredaktør af Storyville, om dokumentarfilmens “golden age” og har svært ved at lade være med kommentere nedskærings-truslerne. Han argumenterer, at selvom der er et stort nyt publikum til dokumentarfilm over hele verden, og selvom dette nye publikum ser filmene i biografer og på nettet, så må tv-stationerne finde plads til de såkaldte “authored documentaries”, altså de film, hvor en personlig røst fortæller og fortolker i billeder og lyd. FILM. Det paradoksale er at artiklen er illustreret med et billede af Hollywoodstjernen Leonardo diCaprio, som er ved at producere en dokumentarfilm om global opvarmning. Det bliver nok – med al respekt for budskabet – en ny Al Gore præsentation af Global Warming problemerne.
Vil TV stadig have “truthfulness”, “sandfærdighed” kan det vel oversættes til, spørger Fraser, eller går det hele over i “factual entertainment”? Jeg tror desværre, og det tror han også, at svaret er givet og har været givet for mange år siden: TV er et underholdningsmedium og hvis der i Danmark ikke var et DR2, og en forpligtigelse fra tv-stationerne til at lave dokumentar sammen med Det Danske Filminstitut…
Hvis du vil vide mere om tv-festivalen i Edinburgh og læse om de diskussioner, der finder sted derovre:
www.mgeitf.co.uk