Andreas Köchel-Steinmann – fylder 75

Andreas er født i Berlin, kom til Danmark i 1970, uddannede sig til pædagog…nej, det er for kedeligt. Jeg prøver igen: Jeg har kendt Andreas siden begyndelsen af 1970’erne, hvor vi fandt sammen i Taastrup Filmklub, dengang en af de førende i Danmark. Jeg tog til filmfestival i Berlin med Andreas, mødte hans forældre, overnattede hos frau Steinmann og vi skrev avisartikler fra festivalen. Vi kørte gennem det daværende DDR med et forsidefoto af Olsen-Banden fra Levende Billeder på bilruden. Ah Ooolsen, sagde grænsebetjentene, vi undgik kontrol og kørte videre.

Meget senere var vi i Leipzig til den første festival Nach der Wende. Vi skulle hjem, det kunne vi ikke komme pga. togstrejke, så vi måtte leje en bil, som Andreas kørte i et vanvittigt tempo op til Lübeck, hvor bilen blev parkeret før vi tog toget til færgen i Puttgarden. Vi nåede færgen. Jeg sad ved siden af Andreas, hans kone Ingrid var skrækslagen på bagsædet og bad mindeligt sin mand om at køre langsommere, jeg sang Beatles-sange for at holde chaufføren vågen.

Andreas kendes som den stille mand, som man ofte må hive ordene ud af. Men når de så kommer ud, holder han ikke sin store viden, specielt om Tyskland, tilbage. Og, som bilturen vidner om, har der altid været lidt desperado over Andreas kombineret med den stille og rolige mand, som aldrig har kendt til almindelige arbejdstider. Som om nogen har været en troubleshooter for festivaler og mange i hans omgangskreds. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort uden Andreas hjælp til at fixe min computer… Da han arbejdede for festivalerne opbyggede han sit eget velfungerende edb-system, som han frygtede ingen ville kunne videreføre… kan jeg ikke få en lærling, sagde han.

Andreas kom til Danmark med en solid filmviden og -praksis og det blev filmen, der blev hans verden, hvor han udnyttede sin ekstraordinære sans for organisation – og sin tekniske flair. Han var børnehaveleder 1975-1987, engagerede sig i filmklubbevægelsen nationalt og internationalt; vi arbejdede sammen i Statens Filmcentral 1987-1993, hvor han organiserede festivalen “Det Åbne Vindue” i daværende Delta Bio og var en ledende figur ved Balticum Film &TV Festival på Bornholm 1990-2000. Vi tog til de baltiske lande og valgte film ud og når de skulle vises i Gudhjem Kino, stod Andreas i operatørrummet og vekslede mellem de mange filmformater.

På det tidspunkt arrangerede Andreas og Kim Foss, nu biografdirektør i Grand, den legendariske Natfilmfestival, hvor Andreas stod for alt det logistiske og layout af programmer og de fantastisk flotte plakater, som festivalen producerede.

Ja, festivalproducer var Andreas og den rolle fortsatte han med, da de to stiftede CPH:DOX i 2002. Jeg husker stadig et møde i deres lille lokale i Store Kanikkestræde, hvor jeg repræsenterede EDN og Tine Fischer Cinematekeket. De to instanser som var samarbejdspartnere. Tine blev så senere ansat af Andreas som programansvarlig for den succesrige dokumentarfestival og Andreas blev produktionschef og senere konsulent for denne og de andre festivaler under Copenhagen Film Festivals. Han har stadig noget konsulentarbejde for CPH:DOX. Andreas og Kim fik i 2006 en Bodil for deres pionerarbejde med Natfilmfestivalen.

Andreas og Ingrid bor i hus i Ballerup. Det har han selv tegnet. De har tre børn og 8 børnebørn! To af dem bor I Japan og går turen ikke til Tokyo, så tager parret til Saorge i det sydlige Frankrig, hvor hus og have er bygget op af Ingrid og Andreas.

Share your love
Tue Steen Müller
Tue Steen Müller

Müller, Tue Steen
Documentary Consultant and Critic, DENMARK

Worked with documentary films for more than 20 years at the Danish Film Board, as press officer, festival representative and film consultant/commissioner. Co-founder of Balticum Film and TV Festival, Filmkontakt Nord, Documentary of the EU and EDN (European Documentary Network).
Awards: 2004 the Danish Roos Prize for his contribution to the Danish and European documentary culture. 2006 an award for promoting Portuguese documentaries. 2014 he received the EDN Award “for an outstanding contribution to the development of the European documentary culture”. 2016 The Cross of the Knight of the Order for Merits to Lithuania. 2019 a Big Stamp at the 15th edition of ZagrebDox. 2021 receipt of the highest state decoration, Order of the Three Stars, Fourth Class, for the significant contribution to the development and promotion of Latvian documentary cinema outside Latvia. In 2022 he received an honorary award at DocsBarcelona’s 25th edition having served as organizer and programmer since the start of the festival.
From 1996 until 2005 he was the first director of EDN (European Documentary Network). From 2006 a freelance consultant and teacher in workshops like Ex Oriente, DocsBarcelona, Archidoc, Documentary Campus, Storydoc, Baltic Sea Forum, Black Sea DocStories, Caucadoc, CinéDOC Tbilisi, Docudays Kiev, Dealing With the Past Sarajevo FF as well as programme consultant for the festivals Magnificent7 in Belgrade, DOCSBarcelona, Verzio Budapest, Message2Man in St. Petersburg and DOKLeipzig. Teaches at the Zelig Documentary School in Bolzano Italy.

Articles: 3941