CPH:DOX 2014 /Camilla Nielsson
DEMOCRATS
Af
Camilla Nielsson
Jeg havde egentlig tænkt mig at anmelde Camilla Nielssons ”Democrats” på engelsk, men da jeg så Kim Skottes slappe afvisning af filmen, på ti linier i dag i Politiken, skiftede jeg mening og skriver dette som en stærk anbefaling til alle dokumentar-fans: Se filmen i morgen i Cinemateket eller lørdag i Grand Teatret. Den er et mesterstykke.
For filmen placerer sig ind i den trio af fremragende nye danske dokumentarfilm, som har haft sin premiere i forbindelse med cph:dox: ”The Look of Silence”, ”1989” og så nu ”Democrats”. Den er et smukt opbygget stykke klassisk dokumentarisme, som nænsomt introducerer to vidt forskellige karakterer, i temperament og udtryk, to mænd som får til opgave at skrive en ny forfatning for Zimbabwe i den periode, hvor landet lededes af en koalition mellem Mugabes parti og oppositionens leder Tsvangirai. Camilla Nielsson og hendes fotograf Henrik Bohn Ipsen har sensationelt fået adgang til de to hovedaktører Paul Mangwana and Douglas Mwonzora og det er tydeligt, at de har haft tillid til filmholdet, som skildrer hvordan de to modstandere, Mangwana fra Mugabes parti og Mwonzora fra oppositionen nærmer sig hinanden. I et interview som jeg har lavet med instruktøren for Det danske Filminstituts blad, der udkommer i forbindelse med idfa festivalen I Amsterdam, hvor filmen naturligt nok er udvalgt til hovedkonkurrencen, siger instruktøren: you’ve got to have love for your characters and do everything you can to give them confidence in the job you’ve been assigned.
Der er masser af varme og kærlighed i filmen, som skildrer hvordan en forfatning i et diktatur bliver til under store anstrengelser og med stor modstand, men den bliver til og blot det må give håb for landet. Når der er en sådan energi og så kloge mennesker I det politiske system, så må der da ske noget, når den onde mand, som Mwonzora kalder Mugabe, stiller træskoene.
Som de bedste observerende dokumentarister har Nielsson og Ipsen fanget detaljerne, de små dramaer med og omkring de to forhandlere, de har læst ansigternes udtryk, fanget hviskende samtaler – ind imellem tager man sig selv i at overvære en komedie samtidig med at man kniber en tåre, da de to når til vejs ende og står med den trykte forfatning, som skal til afstemning hos befolkningen. Konklusion: denne film er simpelthen en bedrift og den vil få et langt international liv.
Danmark og mange andre lande, 2014, 109 mins.