Brian Knappenberger: Internet’s Own Boy
Det er tirsdag i dag, det er Dokumaniadag. Filmen i aften, Brian Knappenbergers ”Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz” er på én gang enkel som udsagnet på dette still (ikke fra filmen, men fra et blogindlæg om filmen) og yderst kompliceret, når jeg vil forstå, hvad historien egentlig går ud på, for ikke at tale om, hvad det rent teknisk var, det geniet Aaron Swartz foretog sig. Så jeg har problemer med den film, men jeg kan netop derfor bestemt anbefale Filmkommentarens læsere selv at se efter i aften. Det kl. 20.45 på DR2. Dokumania redaktionen skriver i sin pressemeddelelse blandt andet:
” ’Internettets vidunderdreng’ (den danske titel) fortæller den fascinerende og fængende historie om en ung internet-pioner, der i kampen for fri vidensdeling på nettet kommer i klemme hos myndighederne og det pumpede amerikanske retssystem. Internet-pioneren Aaron Swartz startede bølgen om fri vidensdeling, og filmen følger ham gennem en kompleks kæde af begivenheder, der efterlod internet-miljøet måbende. Han er aktivist og opfinder, og allerede som 14-årig involverer han sig i udviklingen af den populære internetstandard RSS og opfinder sit eget ”Wikipedia” fem år før Wikipedia opfandt sig selv.
I studieårene på MIT tager hans liv en politisk drejning, som kulminerer, da han downloader 4 millioner videnskabelige artikler – en handling som får store konsekvenser, da også FBI indblandes. I 2011 og 2012 bliver han retsforfulgt for flere alvorlige dataforbrydelser og hængt ud som ondsindet hacker i et juridisk mareridt. Kort efter, som kun 26-årig, bliver Swartz fundet død i sin lejlighed.
Filmen bygger på arkivmateriale, blandt andet private videoer og nye interviews med hans nærmeste, som Knappenberger former til sin egen personlige historie og overvejelse af de nye teknologier og hvad de betyder for vores civile rettigheder. Brian Knappenberger skrev og instruerede ”We Are Legon” (2012) en film om hacktivist kollektivet Anonymous, så det ser ud til, at han har gang i noget omfattende.
USA 2014, 105 min.
Foto: Fra Alex Steeds blog steed.bangordailynews.com