Citizen Schein
… har tre instruktører: Maud Nycander, Jannike Åhlund og Kerstil Grunditz Brennan. Førstnævnte stod også bag (sammen med Kristina Lindström) filmen og tv-serien om ”Palme”, som vi roste her på bloggen, link nedenfor, for at være ”en suveræn fortalt fortælling”.
Det samme kan siges om filmen om Harry Schein, kongen af svensk film, manden der skabte den svenske filmavtal og fik bygget Filmhuset i Stockholm, der stod færdigt i 1971. Den kyniske karriere-mand, som én siger i filmen; han havde kontakt til Palme, spillede tennis med ham, ville gifte sig med Sveriges smukkeste kvinde, sagde han, og gjorde han – Ingrid Thulin. Det holdt i 30 år. Og så Ingmar Bergman som vel ikke var blevet Ingmar Bergman
uden Schein som leder af filminstitutet fra 1963-1978. Det bliver ikke nævnt i filmen, men jeg mindes at have hørt at der ét år kun blev givet støtte fra instituttet til to: Bergman og Jan Troell. Bo Widerberg blev holdt udenfor og Scheins ledelse blev kritiseret af unge filmfolk, blandt dem Roy Andersson som kom i konflikt med Schein i forbindelse med filmen ”Den hvide sport” fra 1968. Andersson ser tilbage i filmen og siger ”kunne jeg dog bare sige undskyld til ham”.
Forståeligt når man kender til Anderssons film og hører Schein sige klart og tydeligt at filminstitutet udelukkende skal støtte ”kunstnerisk værdifulde film”.
Filmen går kronologisk til værks og gør meget ud af Scheins jødiske baggrund. Han kom til Sverige fra Østrig uden sin familie som 15-årig i 1939, blev uddannet kemingeniør, fik patent på en vandrensningsmetode, solgte den og grundlagde dermed sin store formue. Og gik derfra til filmen, skrev filmkritik og meget andet i Dagens Nyheter. Store ambitioner og evnen til at komme ind i magtens centrum som svoren socialdemokrat. Det var et hårdt slag for ham, da Palme døde i 1986. Og da Bergman slog hånden af ham, hvorfor vides ikke, det var hårdt at opleve, siger Bergmans søn Daniel kritisk om sin fars opførsel.
Den velfortalte tv-dokumentar blander arkivmateriale med interviews, der giver et billede af ikke blot en charmerende playboy, som han ofte blev kaldt, en hensynsløs og arrogant mand der kunne medierne, men også en mand som få kunne komme tæt på. Der er givetvis meget mere, der kunne fortælles om Schein, der i 1980 udgav sine erindringer, titel ”Schein”! Men her er man underholdt og får god besked.
Sverige, 2017, 100 mins.
Kan ses hele året på svt play – svenske undertekster.