Göran Olsson: Concerning Violence

Hun læser Fanon-tekster i filmen, har jeg forstået på foromtalen, og det er uomgængeligt. Hvis jeg var i Berlin ville jeg først og fremmest gå hen og se Göran Olssons ”Concerning Violence”, og det er kun fordi oplysningen om, at denne musiker, som jeg ikke vil lade, som om jeg kender, men som jeg fornemmer er berømt i andre verdener end min, læser et tekstlag, som bygger på filosoffen Franz Fanon, kun fordi netop den oplysning rammer mig, og jeg forundret tager ”Fordømte her på jorden” (Rhodos 1968) ud af reolen. Og jeg tænker på den ikke gerne rejsende Per Højholt som (i Lars Johanssons filmportræt af ham) sagde, at man da sagtens kan sidde i Hørbylunde (hvor han boede) og læse franske filosoffer. Altså kan jeg bare gå i gang med at finde en streaming mulighed og høre Lauryn Hill læse disse gribende et snart halvt århundrede gamle bibliotekstekster til skandinaviske dokumentaristers arkivbilleder i Göran Olssons filmessay i ni afsnit om frihedsbevægelsernes historie i Afrika og den øvrige tredje verden. Men først altså tager jeg Michael Mallings elegant slanke orange bog fra dette særlige år i også min historie og læser efter denne lange tid igen Sartres forord og Simone de Beauvoirs efterskrift, hans Fanon-analyse hendes Fanon-portræt. Og så er jeg klar til at lede efter filmen med filosoffens tekster. Det kan jeg sagtens gøre på min computer her i Randers, men meget hellere gik jeg naturligvis i biografen i Festivalens Berlin.

Sverige / Danmark, 2013, 85 min.

Link: dfi.dk/fakta om film 

Link: berlinale.de/en/programm  

Link: filmguide.sundance.org/film 

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821