Nils Vest 1943-2024
Såvel min kollega Allan Berg som døde i marts i år og jeg har altid sat Nils Vest og hans dokumentariske virke højt, ligesom møderne med ham altid var præget af gensidig respekt. Vii har som filmkonsulenter støttet hans altid fine kunstneriske arbejde og skrevet derom.
I juni 2010 skrev Allan en anmeldelse af Nils film om Københavns Rådhus:
“Den koncentreret vedholdende og omhyggeligt researchende Niels Vest er klar med en ny arkitekturfilm. 17. juni er der i Grand Teatret, København premiere på hans seneste værk i rækken af bygningshistorier vævet sammen med arkitektbiografier, filmen om tilblivelsen af Københavns Rådhus fra 1905 og om husets arkitekt, Martin Nyrop. Den har fået titlen Et rådhus til alvor og fest. Den handler om intrigerne i byggeudvalget, hvor Nyrops modstandere havde indflydelse, om arkitektkonkurrencerne, om Nyrops vældige forarbejder med studier, især i italiensk renæssancearkitektur, om hans frodige detaljeglæde og især om den snedige stædighed, hvormed han sikrede sig, at hans oprindelige idé og plan ad omveje blev gennemført. Et tema om den suveræne arkitektpersonlighed som er centralt i hele Vests række af skildringer af hovedpersoner og monumenter fra den danske bygningskulturelle arv: Laurits Thura og Vor Frelsers Kirke, Nicolai Eigtved og Frederiksstaden, C.F. Hansen og Vor Frue Kirke, Christian 4. og Rosenborg.
Niels Vest modtager en af dagene Europa Nostra Prisen 2010 for sit arbejde med at organisere bevarelsen af visse bymiljøer som især Christiania og senest for eksempel modstanden mod en nutidig tilbygning ved Holmens Kirke.
Still: Niels Vests film boltrer sig i detaljer: ”Den store indgang fra Vester Voldgade, hvor der engang løb en å, har både to krabber, en havmand, en havfrue og et søpindsvin placeret rundt om portåbningen foruden kalkmalerier med tang og en søstjerne oppe under loftet inde i porten.” Men filmen fortaber sig ikke et øjeblik, overblikket mærkes som en sikkerhed, ikke som en stramhed.”
Arkitekturfilmene er en vigtig del af Nils Vest filmiske eftermæle. Men han spændte vidt. Fra min tid i Statens Filmcentral husker jeg og glædes over stavnsbåndsfilmen “Fejemanden og Friheden” og “Af Jord er du kommet” og selvfølgelig hans Christiania-film og det politiske hovedværk “Et undertrykt folk har altid ret”, hvorom jeg skrev i 2007: “den nåede folketingets talerstol, blev voldsomt kritiseret og trukket tilbage af Statens Filmcentral for at blive genindlemmet i distributionen i en meget lidt redigeret version. Den pro-palæstinensiske film, der i 1975 var kontroversiel pga sin kritik af Israel, blev et hit i SFC’s distribution.” I tilbageblik er det rystende at huske hvordan Nils og filmen blev angrebet af ledende danske jøder, bortset fra overrabiner Melchior.
Med Nils Vest har vi mistet en stor dansk dokumentarist. I 2022 skrev han til mig at han samlede materiale til en bog om sine film, ligger der måske et utrykt manuskript i hans gemmer? RIP