Theodor Christensen: Det gælder din frihed
Theodor. Han blev aldrig kaldt andet, manden der optræder i enhver dansk filmhistorisk fremstilling som den danske filmiske dokumentarismes store teoretiker, manden bag besættelsestidens mesterlige modstandsfilm ”Det gælder din frihed”. Theodor, som Cinemateket har kredset om ved et par lejligheder og nu gør det igen i denne måned på mærkedagen 29. August. Dette står at læse som introduktion på hjemmesiden:
”’Det gælder din frihed’ er en både poetisk og polemisk beretning om Danmark under krigen – og ikke mindst en hudfletning af samarbejdspolitikken, som magthavere både dengang og siden har prøvet at nedtone.
Filmen brød med skolemester-traditionen. Karl Roos’ titeldigt reciteres med lavmælt intensitet, billeder af tomme statsgemakker bliver brugt metaforisk, og alt i alt er det en af de mest filmiske og langtidsholdbare dokumentarer, der er skabt herhjemme. Den blev søgt omformet af Staten, boykottet af biografer og kaldt propagandistisk af Ekstra Bladet. Men Theodor Christensen kæmpede som besat og stod fast på sit projekt. Det gjaldt hans kunstneriske frihed, som det gjaldt danskernes politiske.
Den 29. august, på årsdagen for “det mest forsinkede nej i danmarkshistorien”, nemlig samarbejdspolitikkens officielle ophør, vil filmforsker Lars-Martin Sørensen introducere filmen.”
Og så lige et citat fra Theodor selv, fra 1948, stadig aktuelt, ikke sandt: Ved at nævne navnet dokumentarisk i flæng på 117 forskellige filmformer har man skabt kaotisk forvirring. Ikke mindst for de mange nye i den hastigt voksende dokumentariske filmstab er det desorienterende.
Danmark, 1946, 107 mins.