TV er et billedmedium
Det er pinagtigt at følge debatten, der har fulgt i hælene på afskedigelsen af tv-værten Jeppe Nybroe for manipulation af nogle indslag fra Afghanistan og Irak. Nu var der f.eks. Deadline forleden, hvor DR’s nyhedschef Ulrik Haagerup på grundskoleniveau holdt et lile foredrag for de andre gæster om, at hvis man f.eks. skulle vise, hvordan en mand går hen og putter et brev i postkassen, så filmede man først manden, der går, hvor man måske også hører hans skridt. Og så filmer man postkassen, og lægger lyden på bagefter, lidt fuglekvidder, eller hvad han nu sagde.
Jamen, jamen, højtlæsning for dværge i det elementære, at TV er et billedmedium, hvor optagelser redigeres/klippes, og hvor der skabes en sammenhæng mellem lyd og billede med et bestemt formål.
Jeg skal ikke tage stilling til i hvor høj grad, Nybroe er gået over stregen, men blot konstatere at der åbenbart sjældent undervises i/tales om filmmediets grundlæggende regler i DR. Ellers ville nyhedschefen ikke tumle sådan rundt i manegen.
TV-avisen er bundet op på valg – valg af hvilke historier, der skal prioriteres, det forstår journalisterne, valg af hvordan historierne skal fortælles eller vinkles, som det hedder på journalistsprog – og det er så her at redigeringen/klipningen kommer og manipulationen sættes i gang.
Jamen, tal dog med alle de fine (film)klippere og (film)fotografer og (film)lydmænd, som DR har ansat, og få dem til at fortælle jer, hvordan det hænger sammen og hvordan man kan tale om det. Eller ER de alle sammen hældt ud af virksomheden?