Audrius Stonys og Filmkommentaren

Jeg satte for nogen tid siden dette still ind som nyt gruppebillede på Filmkommentarens Facebookside. Sevara Pan så straks, at det måtte være fra en film, og spurgte fra hvilken, og Tue Steen Müller synes, jeg skal rykke ud med hele historien. Den er så her. Billedet er fra ENSOM (VIENA / ALONE), 2001, 16 min. af Audrius Stonys fra Vilnius. Filmen er fotograferet af RIMVYDAS LEIPUS.

OM FILMKOMMENTAREN

Da vi begyndte august 2007, skulle grafikeren, som lavede vores blog, have et visuelt forlæg. Vi valgte dette still fra Stonys film, scenen, hvor den lille pige i en travelling går langs fængslets mur hen mod porten for at blive lukket ind til sin mor. På besøg.

Grafikeren brugte murens struktur, som herefter minder os om adskillelse og menneskets tilværelse og ensomhed i den og, ved vi, som har set filmen, skønheden og glæden i kærlighedsmødet. Filmkommentaren indrømmer noget sent lånet af disse fotos og krediterer på det taknemmeligste Rimvydas Leipus og Audrius Stonys for deres definition af vores filmkunstneriske profil. Som vi gør, hvad vi kan, for at leve op til.

OM FILMEN

Den handler om cinematografiens sublime evne til at skabe en mere virkelig virkelighed. Jeg plejer at se den som en etude, på én gang et katalog over en række filmiske greb og så også en ganske lille gribende og smuk fortælling om ubodelig ensomhed. Fortællingen rives hele tiden i stykker ved det Brechtske verfremdungsgreb (husk, dette er film…), men derved understreges alene fortællingens og filmens styrke.

OM INSTRUKTØREN

Han begyndte at skrive og at lave film, da Litauen var en del af Sovjetunionen, og han har siden som uafhængig filminstruktør og producent lavet 14 film. Hans film har vundet adskillige internationale filmpriser. 2004-2005 var Stonys lærer i dokumentarfilm på filmhøjskolen i Ebeltoft. Siden 2006 har han undervist på Tokyo Waseda Universitet. Audrius Stony er af den overbevisning, at frihed i film er det centrale, det er vigtigere end nogen æstetisk opfattelse. Særligt når der har været forsøg på at begrænse denne frihed har det vist sig, at filmene kun har ændret deres ydre skal. Dette synes at være særligt tydeligt i dokumentarfilmene, som forsøges presset ind i en standard ramme af en slags produktion af information, underholdning, følelser og undervisning. I modsætning til dette mener Stonys, at dokumentarfilmen ikke er sat i verden med ønsket om at informere. Den er født af undren med opdagelsen af muligheden for at standse tiden og fordybe sig tænksomt i tilværelsens mirakel. (Efter http://dafilms.dk/ hvorfra flere af hans film kan streames)

Læs mere om Audrius Stonys film her: http://www.filmkommentaren.dk/blog/

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821