Christian Braad Thomsen: Blues for Montmartre

Det er en rent ud bevægende film om et smultronställe, et sted at høre til. Det er en film om en personlig erindring om et sted i fortiden, som ikke er mere, men som så er her igen. Her i filmen. Redux. Og det mest bevægende er filmens bekendelse af en fejltagelse: musikeren på fotografiet, Ben Webster var dengang overvurderet af de andre, fordi han holdt fast i det fortidige, mens han, filmens fortæller, var interesseret i avant garden. Nu indser fortælleren / instruktøren, at Webster måske var den største, den vigtigste, selve indbegrebet af Copenheaven, det gamle Montmartre, det klassiske Montmartre. Og den dejlige film topper følgelig med afstnittet om ham, om Ben Webster, som spiller balladen og lige netop dette afgørende sted retter intensitetskurven op på denne blues. Tak for musikaliteten. Tak til klipperen. Tak til Grete Møldrup.  

Filmens fortæller er naturligvis Braad Thomsen selv, og han har, igen naturligvis, selv lagt stemme til. Christian Braad Thomsen skriver og læser nok en af de smukkeste fortællerstemmer i dansk film, en af de fire-fem, jeg kan tænke på i en sådan sammenligning. Jeg er så tryg, hver gang han åbner en af sine film med endnu en af sine fine fortællestemmer. Der sker undervejs somme tider det, at teksten svækkes, slår over i simpel humor, causerende afslapning eller anekdoter. Ja, det sker da også her, men det tilgiver jeg her, det gør jeg ikke andre steder. Det uforglemmelige afsnit med Webster retter også det op. Filmen får atter storhed.

For der er mange afsnit som det med den store musiker, der er dertil det ene fremragende interview efter det andet, monolitiske filminterviews som i Karen Blixen filmen, i Morten Korch filmen. De er en insisterende Braad Thomsen specialitet. Hvor er det godt, at han insisterer. Og fortsætter, fortsætter.

Christian Braad Thomsen: Blues for Montmartre, DK 2011, 83 min. Manuskript: Christian Braad Thomsen, fotografi: Steen Møller Rasmussen, klip: Grete Møldrup, produktion: Kollektiv Film, producer: Charlotte Vinter. Kan ses på Filmstriben.dk

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821