CPH:DOX Rykker Igen: Everyday

Den danske dokumentarfilmfestival har for længst etableret sig som en vigtig udvikler af den dokumentariske filmgenres vilkår i forhold til et kvalitetsudvalg, visninger og tilknyttede events, mange af dem sociale og politiske, distribution på alle ledder og kanter, produktion. I hjem- og udland. Det er ganske enkelt en enestående filmkulturel præstation! Og festivalen skal have ros for hele tiden at sætte focus på det kreative.

Som jeg nu ser det her til morgen, hvor en pressemeddelelse fra CPH:DOX fortæller om ““Everyday” (som) er et projekt, der er sat i verden for at kvalificere vores digitale videofortællinger men i lige så høj grad for at skabe et nyt offentligt rum, hvor alternative, personlige og brugerskabte fortællinger kan indgå og ikke mindst deles og kommenteres. Et projekt der forener det personlige, poetiske og politiske i et nyt format med fokus på nye stemmer og alternativ mediedækning.”

Projektet lanceres i dag og jeg har brugt et par fornøjelige timer på at surfe rundt på hjemmesiden og se et par håndfulde korte videoer, som allerede ligger der. Af mere eller mindre professional oprindelse. Projektets navn er engelsk, den fine logline er en klassiker for dokumentarister “Ordinary People. Extraordinary Stories”, “Learn, Create, Share” står der også og temaerne er også på engelsk såsom “Obsessions”, “Escape”, “Online”… Det netop afholdte danske valg er til stede i form af små klip med politikere, fra før valget, og der er klip fra en film, som bliver sendt i September, “Uffes Alternativ” af Christian Bonke og Jeppe Søgaard om Elbæks vej til folketinget med sit nye parti, ligesom jeg stadig glæder mig til at se Simon Bangs film om sin morfar “Kaptajnens hjerte”. Der er et flot klip fra den. Flere af filmene er på engelsk, f.eks. den inciterende teaser “With No Memory” og Kaspar Astrup Schrøders kortfilm med arkitekten Bjarke Ingels. Men altså også videoer af folk, som ikke har film som deres profession… måske skulle jeg bruge min i-phone til andet end videoer med børnebørnene!

CPH:DOX-chefen Tine Fischer: “Everyday er altså en mulighed for dokumentarister i hele landet, der ellers kan have svært ved at trænge gennem nåleøjet og blive set, når ikke de er en del af det etablerede filmmiljø. Bag den digitale platform sidder en redaktion klar til at give feedback og videredistribuere, så videoerne på Everyday ikke bare drukner blandt mange andre, men bliver set og sendt videre.”

Det er såmænd en banks fond, som har støttet “Everyday”, og ikke DFI, men filmpolitik er det dælme, bliver spændende at følge!

http://www.everydayproject.dk

Share your love
Tue Steen Müller
Tue Steen Müller

Müller, Tue Steen
Documentary Consultant and Critic, DENMARK

Worked with documentary films for more than 20 years at the Danish Film Board, as press officer, festival representative and film consultant/commissioner. Co-founder of Balticum Film and TV Festival, Filmkontakt Nord, Documentary of the EU and EDN (European Documentary Network).
Awards: 2004 the Danish Roos Prize for his contribution to the Danish and European documentary culture. 2006 an award for promoting Portuguese documentaries. 2014 he received the EDN Award “for an outstanding contribution to the development of the European documentary culture”. 2016 The Cross of the Knight of the Order for Merits to Lithuania. 2019 a Big Stamp at the 15th edition of ZagrebDox. 2021 receipt of the highest state decoration, Order of the Three Stars, Fourth Class, for the significant contribution to the development and promotion of Latvian documentary cinema outside Latvia. In 2022 he received an honorary award at DocsBarcelona’s 25th edition having served as organizer and programmer since the start of the festival.
From 1996 until 2005 he was the first director of EDN (European Documentary Network). From 2006 a freelance consultant and teacher in workshops like Ex Oriente, DocsBarcelona, Archidoc, Documentary Campus, Storydoc, Baltic Sea Forum, Black Sea DocStories, Caucadoc, CinéDOC Tbilisi, Docudays Kiev, Dealing With the Past Sarajevo FF as well as programme consultant for the festivals Magnificent7 in Belgrade, DOCSBarcelona, Verzio Budapest, Message2Man in St. Petersburg and DOKLeipzig. Teaches at the Zelig Documentary School in Bolzano Italy.

Articles: 3866