De hjemvendte 2

Der er for meget flødeskum på fødselsdagslagkagen, for meget falsk iscenesættelse af  en jovial vikingehøvding, for mange billedpåstande om at soldaten er glad for børn (mere end andre), for lidt om, hvad han læser (når det nu er næsten det eneste han foretager sig) for lidt af hans tanker om de nuværende krige for eksempel (når han ikke læser, ser han TV2 News). Historien om soldaten i borgerkrigen i Bosnien og Kosovo forsvinder i udvendig iscenesættelse af “dagligdag”, så alt dette truer med at producere den forklaring på traumet, som interviewet ikke formår at afdække. Så det står klart for mig. Jeg sidder med dokumentarens postulat, men er i tvivl. Tror at det der er i vejen med Martin er langt mere kompliceret og måske noget helt andet end diagnosen med det korte, lange navn, som ligger til grund for pensionen.

Det er ikke den medvirkende soldat, Martin Arbons skyld, han kæmper bravt for at fatte det, som er sket med ham. Som jeg opfatter det, slår interviewet ikke til… Det er så tyst, det forfærdelige, som ord ikke kan beskrive. Det kræver plads og tid og pauser. Og nu er der er så meget støj omkring. Bumbummelum som åbningstemaet fortsætter i mit hoved.

Helle Lyster: De hjemvendte, del 2, DR2 i aftes. I aften sendes del 3.

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821