Finn Larsen og Lars Johansson: Når asfalten gynger

”… en ung mand med krøllet hår på gaden med en smøg i munden ved aftentide. Han har – viser billederne – været på grillbar, nu tager han på knallert (sammen med to andre på samme køretøj) hen på et værtshus, hvor der er piger, hvor der er gang i den… og så sidste foto der tages af fotografen Lars Johansson, taget af Finn Larsen, går jeg ud fra.

En filmisk sekvens gengivet i forstørrede kontaktark på bannere, der daterede hænger fra loft til gulv. Det her fotograferede vi den dag i 1978, se på dem, se på hvad de gør, hvordan de ser ud, se på deres ansigter. Det er for mig udstillingens scoop, denne suite af bannere, der dokumenterer (sorry!) dokumentarismens styrke, hvad der kan komme ud af, som Johansson og Larsen har gjort det, at være sammen med unge i en dansk provinsby i længere tid, interessere sig for dem, fange dem i hverdag og (mest) i fritid, lige på og hårdt og nænsomt og kærligt. De har taget den tid, det tager at få noget vigtigt og ægte frem.”

Sådan skrev Tue Steen Müller blandt andet i sin anmeldelse til seks penne af seks, da Finn Larsen og Lars Johansson tidligere i år udstillede deres fotografier Ung i Randers 1978-1979 først på museet i Randers derefter i Øksnehallen i København. Læs hele anmeldelsen her:

http://www.filmkommentaren.dk/blog/blogpost/3597/

Nu udstilles så en del af den dengang firdelte ophængning, nemlig den del som havde overskriften Når asfalten gynger. Det sker på Hovedbiblioteket i København i forbindelse med Golden Days fesival om 70’erne. De skriver i programmet:

”Når asfalten gynger er en del af fotograferne Finn Larsen og Lars Johanssons omfattende dokumentation af ungdomskultur i Randers 1978-1979. De to fotografer fulgte gennem to år de unge til fester, på knallerter, i boligblokkene og parcelhusene og på deres teenageværelser. De mange fotos blev i sin tid udstillet på Museet i Randers og var det største samtids- og dokumentarfotografiske projekt af sin slags. Fotoserien om de unges hverdag i sluthalvfjerdsernes i Randers er ikke mindre end et stykke vigtig dansk fotohistorie, der nu kan opleves på Københavns Hovedbibliotek 9. – 24. september 2016.”

http://goldendaysfestival.dk/event/når-asfalten-gynger 

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821