Finn Larsen og Lars Johansson: Når asfalten gynger

”…Men hvad var det så egentlig, de to fotografer dokumenterede? Hvad så de på? De så det sociale liv, der udspillede sig blandt Randers’ unge, når de havde fri fra familien og skolen. Det, der foregik rundt om flippermaskinen eller foran den lukkede købmand. På dansegulvet til en fest, i en kammerats værelse, eller i kliken, der mødes omkring knallerterne. De så det, der foregik mellem de unge. De signaler, de sendte til hinanden – med deres tøjstil, med deres frisurer, der fortalte andre med en slags kodesprog, om de var til disco eller måske motorcykler. Og de så de signaler, de unge sendte med deres bevægelser og øjekast. De smil og blikke som var invitationer til sjov, til intimitet, og som var del af et indforstået sammenhold. Med kameraet kunne det altså lade sig gøre at registrere det her særlige sprog uden ord. Som man ikke kunne forevige på andre måder, hverken med en båndoptager eller en skrivemaskine eller i form af fysiske genstande. De to fotografer havde blik for de unges samvær.”

Da fotografierne blev udstillet som en del af udsillingen der tidligere på året, holdt Sarah Giersing fra Det Kongelige Bibliotek en tale fyldt af indsigt. Citatet er fra den tale, hele talen, som bestemt er værd at læse, findes gengivet på

http://www.filmkommentaren.dk/blog/blogpost/3623/

”Når asfalten gynger” er en del af Finn Larsen og Lars Johanssons dokumentation af ungdomskultur i Randers 1978-1979. De mange fotografier blev dengang og igen i år udstillet på museet i Randers og altså umiddelbart i år gentaget i Øksnehallen. Denne del med titlen Når asfalten gynger kan nu om lidt ses på Københavns Hovedbibliotek:

http://goldendaysfestival.dk/event/n%C3%A5r-asfalten-gynger

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821