For alle danskere/ 4

”Vi er allerede ved slutningen. Hun ligger livløs på scenens gulv. Stemmen, den mørke, kompetente mandsstemme siger: ’… og hendes sind bristede, og hun blev vanvittig, og hun døde.’ Heidi Ryum rejser sig med et suk af anstrengelsen. De går omkring på scenen og snakker om forestillingens detaljer, jeg genkender den indre stemme, ser hvem han er, balletmesteren. Som fortæller mig om dette sværeste af alt, kærligheden. Spændet i alder mellem danseren og balletmesteren lover mig, at fryden og smerten fortsætter filmen igennem, livet ud…”

Jeg har som den i den her omgang sidste kærlighedshistorie Anne Wivels ”Giselle” på min liste, min ønskeseddel til FILMCENTRALEN / FOR ALLE. Men nej, den er der ikke. Jeg bliver høfligt henvist til filmstriben.dk, men der kan jeg kun komme til at se den, hvis jeg er en skole. Der er ikke flere links. Jeg prøver så alligevel bibliotek.dk , og de har den på siden, men igen nej, end ikke en VHS kopi fra samlingen på biblioteket i Herning er der, kun en henvisning til et netdokument… altså Filmstriben, hvor den som nævnt ikke findes i gruppen ”Lænestolen”, som er for sådan en som mig. Jeg noterer på min blok, at jeg ikke længere er begejstret.

Altså ikke bruge mere energi på studiet af den nutidige kærlighedshistorie. Og jeg kigger i min liste over film, jeg har brug for at gense, men af andre grunde, i en anden sammenhæng: hvad med Audrius Stonys ”Alone” og Herz Franks ”Flashback”? Nej. Filmcentralen / For alle rummer kun danske film! Jamen, sådan var det da ikke med den gamle, fysiske Statens Filmcentral, der var der da udvalgte, vigtige importerede film? Og netop de to film ved jeg, Det Danske Filminstitut har indkøbt eller støttet under produktionen, og for ”Flashback”s vedkommende betalt for en dansk version, som endnu findes i VHS kopi, i hvert fald i Herning. ”Flashback” er et ubestridt mesterværk, som i hvert fald bør digitaliseres og indgå i samlingen på Filmcentralen / For alle. Og ”Alone” er uden dialog, den kræver stort set ikke oversættelse. Så tålmod, de kommer, nu de er så langt. Er i huset.

Men, det er klart: jeg kan altså ikke bare ønske. Jeg må gå systematisk til værks som kollega Tue Steen Müller, som fandt ud af, at der er 13 film af Jon Bang Carlsen på Filmcentralen / For alle og blev begejstret. Jeg vil prøve samme øvelse med mine instruktør-helte og -heltinder. Måske bliver også jeg glad. Igen…

Still: Anne Wivel: “Giselle” (1990)

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821