Freddy Tornberg: Bifrost

Filmen skildrer det særlige miljø, elever og lærere skaber omkring sig på kunstskolen Bifrost i Randers. Skolen er for voksne studerende, og den har undervisning i maleri, grafik og skulptur; på skift arbejder alle 15 elever med alle tre teknikker. Skolen er også værkstedsfællesskab for de 15, som har det til fælles, at de har en fuldstændig ukonventionel kunstopfattelse, vild i sind og fri for almindelige forventninger. Filmen skildrer en dagligdag på skolen, følger enkelte elevers arbejde og beskriver to af lærernes gennemtænkning af skolens didaktiske profil. Katja Herrik er aldeles overbevisende i det hun gør i undervisningssituationerne, og Per Kjærsgaard Jensen er fuldstændig klar og præcis i sine redegørelser i nogle fine, naturlige interview-situationer, instruktøren har arrangeret forbilledeligt, og klipperen sat på plads som hvilepauser i dagsrytmens logik.

Freddy Tornberg har lavet en forbavsende og dejlig film på den berømte kunstskole. Forbavsende, fordi den samtidig med det er klassisk, social reportage også er filmtænkning, et legende let gennemført impressionistisk værk, hvor kameraet helt har overtaget skildringen. Og Freddy Tornbergs kamera er ømheden og empatien selv. Det er en film af frydefuld venlighed som et let kærtegn. En film om at udtrykke omverdenstolkning og livsforståelse i maleri, grafik og skulptur, og samtidig en dybt interessant skildring af en skoles didaktiske principper og konsekvente dagligdag. Principper og metodikker så faste og forbavsende som dem på Schuberts Minde i Ringkøbing, men tilsyneladende stik modsatte. Eller mon de er? Det er eftertanken værd. Resultaterne er tydelige og mange og rige. Og indsigterne i kunstneriske arbejdsmåder alvorlige og dybe som Eliassons, der blev skildret i Jacob Jørgensens film med den store islænding. Tilsyneladende vidt forskellige kunstneriske kvaliteter. Eller mon det er så forskelligt? Det er også eftertanken værd. Eliasson viser sit vandfaldsshow på Hudson i New York, Judith Damgaard Nielsen udstiller sine billeder på Louvre i Paris. Overvejelserne fortsætter i én længe efter filmen. Som i øvrigt holder til det sjældne: at kunne ses igen!  

Foto: Heidi Brinch Hansen: maleri uden titel

Freddy Tornberg: Bifrost, Denmark 2010, 39 min. Subtitles: English, German, Japanese. Script: Freddy Tornberg, camera: Freddy Tornberg, editing: Steen Dongo, sound design: Steen Dongo, producer: Freddy Tornberg, company & sales: Venus Film, distribution: Biblioteksmedier

Bifrost, FOF-Randers, J.V. Martins Plads 1, 8900 Randers C

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821