Hanne Ried Larsen: Kæft, trit og …. knus

Det er ikke nogen god titel. For dokumentaren handler mest om det ord, der mangler. Den handler mest om retning, pædagogisk retning, opdragelsens retning. Og det er godt, den gør det. At den usentimentalt fremlægger et usentimentalt program for børns plads i livet med voksne. Et syn på tingene aldeles på tværs af den generelle stemning i samfundet. Et syn kombineret med helt konkrete handlingsanvisninger i alle detaljer. Det er ret godt at lytte til i rækken af statements fra medarbejderne på Schuberts Minde i Ringkøbing. Det er faktisk en god dokumentar om dette standpunkt, ikke kun god som diskussionsoplæg, nej, også god næsten som konkret brugsanvisning.   

I aftes så vi så det første af de fem afsnit, dokumentaren er delt op i. Vi så en dreng på 13, som ankom til behandlingshjemmet, vi så den venlige modtagelse, og vi så hans første konfrontation med denne pædagogiske retning, som var modsat alt, han havde vænnet sig til. Den første kamp mellem barnet og de nye voksne varede halvanden time, fik vi at vide. Vi så glimt af forløbet: sådan gøres det. Og vi hørte den rolige og argumenterede forklaring: derfor gør vi det sådan. God film, god dokumentarserie, ser det ud til. Vi får se med de fire resterende afsnit.

Hanne Ried Larsen: Kæft, trit og …. knus, Danmark 2010, 5 afsnit af 40 min. Produktion: DR-Dokumentar. 1. del genudsendes mandag 17.maj 14:30 på DR 1.  

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821