Ingmar has a great feeling for the unique situation of the actor… (Erland Josephson)

 

SKUESPILLER

Torben Skjødt Jensen havde 4. juli et opslag på sin facebookside om Erland Josephson. Jeg blev interesseret ved hans første begejstring for Ingmar Bergmans film, meget interesseret i hans og Ulf Peter Hallbergs film om Erland Josephsen fra 2006, Spelar du i Kväll, en film jeg til nu intet havde hørt om, og jeg blev dybt er dybt fascineret af det Bergmanafsnit, den monolog, næsten, af Josephsen, som Skjødt Jensen præsenterer i sit opslag ved et link til et You Tube klip, som sidder ved. Klik endelig og se under alle omstændigheder det hele. Link til Facebooksiden længere nede, hvor Torben Skjødt Jensen beretter:

”Den 14.Juli er det 100 års fødselsdag for Ingmar Bergman, og der kommer bla. en ny dokumentar om han op, også her i Danmark, som jeg glæder mig rigtigt meget til at se – jeg blev for alvor smittet af begejstring for Bergmans film da jeg lærte Hans Henrik Lerfeldt at kende tilbage i 1987 (og hans begejstring for den svenske mester havde jo sit eget personlige afsæt i Fanny og Alexander serien/filmen), men tættest på ham kom jeg jo nok da jeg i årene 2003 – 2006 sammen med Ulf Peter Hallberg over en årrække indspillede filmen “Spelar du ikväll?/Are you playing tonight” om Erland Josephson og hele hans liv i skuespilkunstens tjeneste, med udgangspunkt i hans 50 som skuespiller på Dramaten i Stockholm, men også hans samarbejde med store instruktører som netop Ingmar og Tarkovsky.

Filmen blev til på den helt ekseptionelle måde at Peter og jeg over en årrække besøgte Erland i Stockholm og så enten samtalede Peter og Erland eller de havde skrevet en scene med Erland og andre skuespillere som jeg så teknisk instruererede og fotograferede og efterfølgende klippede til vores næste tur: som var vi på en lang og intensiv workshop – og flere gange undervejs oplevede vi når vi kom i hjemmet hos Erland så sad han i sin ugentlige samtale med Ingmar og vendte livet og kunstens væsen – og grinede meget og højlydt. Det havde vi meget morskab ud af.

Filmen havde verdenspremiere i Stockholm i 2006 netop som en del af fejringen af Erlands 50 års jubilæum og var efterfølgende på svensk bio, og TV i Sverige, Norge og Finland, samt en del filmfestivaler i hele verden. Og Danmark ? Næ næ … kom ikke her min ven! Her er filmen aldrig blevet vist!

I 2014 klippede jeg er nyt “Directors cut” af filmen og udvidede bla. hele sekvensen om Erlands relation til Bergman så den både indeholdt en refleksion om forskellen mellem Bergman og Tarkovsky og noget om Erlands relation med Bergman både på teater og film.

Peter brugte senere samtalerne fra filmen som udgangspunkt i den samtalebog “Livets mening og andre bekymringer” som udkom på dansk i 2012 på Batzer & co. samme år som vi desværre også mistede Erland. Men her er Bergman sekvensen fra vores film – til minde om 2 store kunstnere i livet:”

https://www.facebook.com/profile.php?id=717078205

og om Spelar du ikväll?/Are you playing tonight:

https://www.folketsbio.se/regissor/ulf-peter-hallberg/

 

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821