Jean-Luc Godard

Jeg har siden jeg så, at bokssættet var kommet, planlagt min genopdagelse af Jean-Luc Godards film. Jeg har siden 1970-erne kun set et par sjældenheder engang på museet i Bilbao i forbindelse med festivalen der. Og jeg besluttede også dengang at finde ud af at se alle filmene, den ene efter den anden. Men hvordan? Det kunne man jo til for et par år siden ikke bare beslutte, det var jo før dvd-erne.. Og så for nylig mistede jeg oven i købet Godard filmen på CPH:DOX i november, “Fragments of Conversations with Jean-Luc Godard” – det var jeg ked af – og mine gensyn blev igen udsat lidt – men til februar skulle Godard være månedens navn i filmklubben, bestemte jeg..

Anledningen var, at jeg kom i tanker om Christoffers Boes anmeldelse af det dobbelte bokssæt i “Ekko”: “For fans er Godard ursuppen…”, herfra får moderne instruktører deres råmælk, skriver han. Og jeg tænkte, at det gør et moderne publikum som mig og de andre i klubben nok også. For ” Godard er rastløs. Hans blik er altid søgende, altid på vej til noget nyt. Han hiver os med i sin jagt efter at forstå. Lader os komme så tæt på det levede liv, som filmlinsen vil tillade. Hans blik på verden er romantisk, men afviklet med en morders kølighed, og det er denne sitren mellem distance og nærvær, som giver filmene deres glød og varme. Bilerne, lejlighederne, caféerne, gaderne og kvinderne – alt manes til live.”

I min erindring var altid “En gift kvinde” den tydeligste, den vigtigste. Kammerspil som hos Rohmer. Og som det første i det her lille studium klikkede jeg ind på en stump fra netop den film. På You Tube. Og fandt netop det, jeg huskede, erotikken anbragt i en stemning af integreret litterær dialog og af afgørende vigtig lyd af strygekvartet, bare dette lille stykke Beethoven, tilsyneladende henkastet i dialogen, men fuldstændig integreret i den samlede konstruktion. Det med Godard var begyndt igen..

Alain Fleischer: Morceaux de conversations avec Jean-Luc Godard, Frankrig 2007, 125 min. Distribution: Les Films d’Ici. Christoffer Boe: The Jean-Luc Godard Collection i Ekko, #38, 2007. Bokssættet med ni Godard film fra 1959 til 1985 distribueres af Optimum Releasing. Franske versioner med engelske undertekster.

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821