Jesper Andersen: At vise film er ikke nok

”Da John Stewart var vært ved Oscar-uddelingen i 2008, lavede han sjov med, at man nu kunne se “Lawrence af Arabien” på sin iPhone. Men der er millioner af unge, som ikke synes, det er morsomt, og som ikke ville have noget imod at se en klassiker på denne måde.” Det slår Jesper Andersen (Cinemateket i København) fast i en grundig og omfattende rapport, han har skrevet på baggrund af en rejse til 13 filmmuseer og samtaler med 20 af deres programfolk, ”interessen for film udspiller sig – med internettet og dvd-filmen – på flere medier end tidligere, hvilket er en stor udfordring for filmmuseer og cinemateker”, fortsætter han, og det er bare én af udfordringerne, viser hans nøgterne rejsenotater.

“Den bedste måde at bevare film er at vise dem,” mente den berømte grundlægger af Cinémathèque Française, Henri Langlois. Andersen anfører citatet som indledning, og tilføjer fra Langlois’ indlæg på filmmuseernes/filmarkivernes skelsættende kongres i København i 1948, at ”de (cinematekerne) ikke kun skal opbevare (eller sagde han ’bevare’?) film, men også arbejde for at udbrede kendskabet til filmhistorien og filmkunsten.” Det er dette formidlingsaspekt, Jesper Andersen undersøger i en række museer, og hans eget museum prøver bestemt at løbe i front. På Filmstriben.dk er man ligesom simpelthen begyndt forfra med at udstille samlingen på en ny platform. Ti danske film fra forrige århundredes første årtier digitaliseret og lagt på bibliotekernes web-udlån, alle klenodier vel, som Dreyers ”Blade af Satans bog”, 1920, 157 minutter! Det lover godt, men der er langt frem til 2011, og der er formodentlig langt til den del af udlandet, som ikke er USA.

Det med de nye vinduer er imidlertid blot én af udfordringerne for Jesper Andersen og hans kolleger, programredaktørerne på cinematekerne. Han tager i sin rapport fat på en lang række flere hurdler. Det bliver et stort problem katalog. Jeg kan kun anbefale den rapport varmt.

http://www.dfi.dk/Filmhuset/Cinemateket/Rapport-At-vise-film-er-ikke-nok.aspx

http://www.filmstriben.dk/fjernleje/page/article.aspx?id=1431

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821