Ken Burns: The Civil War 3

Filmen blev oprindelig lavet i 1989. Men den er nu i forbindelse med genudsendelserne og DVD (og VHS) udgivelserne remasteret. Hvert eneste klip er under dette store arbejde for eksempel farvekorrigeret for sig som det ses på billedet. Så det er en gennemført smuk udgave af klassikeren, man får i den nye box.

Teknikken er nøje beskrevet af klipperen Paul Barnes et sted i den meget, meget omhyggelige hjemmeside, her:

http://www.pbs.org/civilwar/film/remaster.html

SLUTNING. Jeg så sidste del i aftes. Og jeg må sige, at Burns fortælling slutter i stor værdighed (forstyrret blev jeg dog, af mislyde for mit private øre, det lader jeg ligge..), jeg noterede på mit papir, ser jeg nu, “med stor værdighed”. Jeg vil aldrig glemme mødet mellem giganterne Lee og Grant. Og sådan har Ken Burns selvfølgelig villet det. Og så husker jeg derfor også detaljerne i kapitulationsbetingelserne.

Og mordet på Lincoln vil jeg huske i Burns version. Fra nu af. Som jeg i forvejen huskede Alexander Gardners fotografi af Lewis Payne (fra sammensværgelsen) i håndjern i fængselscellen, hvor han venter på at blive hængt. Husker det fra Roland Barthes bog om fotografiet, husker det på grund af Barthes bemærkning: “… Men punctum det er: han skal dø. Jeg læser på samme tid: det vil ske og det er sket, jeg iagttager  med rædsel en førfremtid, hvis indsats er døden…” 

Og så var der det med den rigtige FORFATTER i filmen. Han hedder Shelby Foote og er en af de otte gennemgående interviewede medvirkende. Han er min absolutte favorit, hans udstråling og dæmpede fortælleglæde og kloge sætninger, som svøber informationerne ind i holdningerne i et tæt væv af sympati for den tabende side, er det hele værd (som det ofte er for mig i film, hvor jeg er forbeholden, for jeg forlanger ikke at kunne acceptere hele værket hver gang..) Læg mærke til Shelby Foote. Og til hans modpart historikeren Pamela Reed, som matcher ham perfekt. En dejlig forfatter og en klog historiker serien igennem. Jeg forlanger egentlig ikke mere.

Ken Burns: The Civil War, 1990. DR2. Sendtes de seneste dage lidt efter 18:00. Udgivet på VHS og DVD. Seriens site: http://www.pbs.org/civilwar/

Jeg skrev om Burns The War fra 2006, da DR2 sendte den for ikke så længe siden. Søg “Ken Burns” i søgeruden til venstre.  

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821