Magnus og Fredrik Gertten: Den unge Zlatan /3

Becoming Zlatan / Den unge Zlatan har DOXBIO premiere I MORGEN onsdag den 1. juni 2016 i 50 biografer i hele landet. Se link nedenfor. Tue Steen Müller anmeldte jo filmen her på Filmkommentaren med sin ganske særlige indsigtsfulde entusiasme og nu vil han gerne, at jeg sætter dette statement af Morten Olsen på, en tekst, som Line Bilenberg har med i sit fint varierede pressemateriale:

MORTEN OLSEN om ZLATAN IBRAHIMOVIC

Det, der for alvor kendetegner Zlatan er, at han bliver ved. Uanset hvor meget han har vundet, så bliver han ved med at ville vinde. Noget af det, der gør ham speciel er, at han dels er en fysisk stor spiller. Jeg kan huske ham, da han spillede nede på Brøndbys grusbane, som var allerførste gang jeg så ham, der tænkte jeg over det her med, hvor fysisk stor en spiller han er. Zlatan er 1,95 m høj og samtidig har han en fremragende teknik. Og så scorer han altid mål, ligegyldig hvor han er, så er han garant for at score mål. Det er effektivt og i virkeligheden det, der i mange tilfælde gør hele forskellen. I moderne fodbold er der ikke så stor forskel på de hold, der ligger i toppen, så man har brug for spillere, som kan gå ind og afgøre en kamp. Det kan Zlatan.

Zlatan scorer ikke bare mål, han laver også mange assists. Han er udstyret med en stor fodboldintelligens, som ofte kommer til udtryk, når han sætter sine medspillere i scene. Han er unik i klubfodbold, men også i landsholdssammenhænge. Uden ham var Danmark kommet til EM. Han gør forskellen for begge hold både på klubniveau og på det svenske landshold.

Hvis man kigger på hans baggrund, så er der ingen tvivl om, at han har måttet kæmpe for tingene. Han har troet på sig selv hele vejen. Men han har måttet kæmpe for det, lige fra da han kom til Holland og ja, også i Malmø.

Det ærgrer mig personligt, at han ikke fik større succes i Barcelona. Jeg kan huske en kamp vi spiller oppe i Sverige, hvor vi vandt 0-1 og de svenske spillere er på vej ind i bussen. Jeg vidste godt, at der var gang i noget med både Real Madrid og Barcelona. Zlatan vender sig om og spørger mig om min mening i forhold til de to klubber. Jeg svarede ham, ”Du mangler kun én ting – du skal have succes i Barcelona.” Det fik han aldrig. Men ellers har han haft succes alle steder. Han er en god fyr også udenfor banen. Han er tro imod det, han kommer fra, men altså ja, der er ingen tvivl om som filmen Den Unge Zlatan også siger, at hollænderne havde det svært med ham, da han først kom til Ajax. Der gik jo ikke mere end to dage, før han havde købt en Ferrari. Hollænderne har det sådan, at køber du en Ferrari, så skal du også score mål.

På den måde tror jeg godt at folk stødte sig på ham. Han har en fantastisk tro på sig selv og det er jo det vi gerne vil have; den sunde arrogance, men alligevel så vil du altid støde nogen, når du har den her her-kommer-jeg attitude, men det er også dem, der kan gøre hele forskellen. Når man får spillere i en trup, som har det samme som Zlatan, så bliver de accepteret af holdet og af trænerstaben, hvis de laver mål det er der mange tvivl om. Så må de andre arbejde rundt om den person. Det er straks værre, hvis ikke de har noget at have det i, de spillere jeg kalder pseudostjerner, men i Zlatans tilfælde er det bare med at tage ham som han er.

Hvis jeg skal sammenligne ham med nogen i Skandinavien er det oplagt at sige Michael Laudrup, selvom de er meget forskellige, eller Peter Scmeichel. Det er gode spillere, det er gode spillere, der kan gøre en forskel.

http://www.doxbio.dk/movie-archive/becoming-zlatan/ 

http://www.doxbio.dk/kob-billet/ 

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821