Measom og Weinstein: An Honest Liar /2

Så har jeg set filmen, men jeg blev hverken underholdt eller fornøjet, som DOKUMANIA havde lovet. Jeg kedede mig faktisk. Og det til trods for tre gode historier 1) en biografi, James Randis liv og værk som udbryderkonge, tryllekunstner og samfundskritiker, hans livslange samarbejde med maleren José Alvarez og 2) deres kærlighedshistorie, som vist nok i virkeligheden også er livslang, og endelig 3) en opklaringshistorie, et forsøg på en thriller, hvor en række tv-stjerner af Uri Gellers tvivlsomme karat får deres svindelnumre afsløret af Randi, og det i stor tv-stil. Jeg kedede mig til trods for en rigtig god hovedperson, James Randi selv og adskillige interessante og i og for sig velvalgte og velfungerende bipersoner, hvor José Alvarez desværre svigtes, fordi han ikke rigtigt interesserer instruktørerne.

Measom og Weinstein er nemlig tv-folk, de vil producere bredt fangende programmer, de interesserer sig ikke for at komme i dybden med Alvarez’ livsprojekt, selv om det er her, en af de dokumentariske opgaver ligger. De kan nøjes med et forsøg på at give ham lidt sentimental sympati omkring Randis fødselsdag og omkring slutningens ægteskabsindgåelse.

Jeg kedede mig, fordi Measom og Winstein sjusker med fotograferingen af interviewscenerne med de veloplagte medvirkende, og derved kommer disse scener i filmens nutid ikke til i noget omfang med rolig skønhed at afbalancere arkivmaterialets mængder og mængder af klip fra tv-shows med en urolig grimhed i både billede og lyd. Denne volsomme støj holder tv-folk vist af. Jeg oplever, at det slører, faktisk destruerer detektivhistorierne.

Værst for deres film er det, at det ikke på nogen som helst måde lykkes for dem i filmens klipning at få de tre historier til at hænge sammen. De belyser ikke hinanden, de påvirker ikke hinanden, de tre historier er blot til stede i samme film de samme 90 minutter. Og naturligvis er detektivhistorierne under disse omstændigheder stærkest, de formodes at underholde og fornøje, men netop derfor kedede jeg mig. (At der ligger tre dokumentarfilm gemt i materialet er en anden sag, men ingen af dem er fremkaldt.)

USA 2014, 83 min. Sendt på DR2 Dokumania i aftes. Filmen kan ses på Dokumanias hjemmeside nogen tid endnu:

http://www.dr.dk/tv/se/dokumania/dokumania-en-aerlig-loegner

Site with synopsis in English:

http://anhonestliar.com/wp/

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821