Mikkel Munch-Fals: DR2 Premiere

Jeg kan selvfølgelig ikke lide stilen, men det er da ligemeget. Imidlertid ser jeg, at det ikke er godt nok. Jeg er faktisk ikke tilfreds fagligt. Mikkel Munch-Fals er ikke anmelder, men kunstner, siger han. Og han vil med sit filmprogram skabe en tv-oplevelse. Altså tv-kunst – så spændende. Med en dybde, som var det Tom Wolfe. Det er en programerklæring, jeg rigtig godt kan lide.

Nu sad jeg så til premiere på Premiere i aftes. Frustreret altså. Jeg var heller ikke underholdt, hvad der, forstår jeg, også var meningen. Men pyt, det er jo noget med mig. Nok fordi jeg ikke hører til gruppen mellem dem med lav talje i bukserne og dem med inkontinens. Selv om Munch-Fals talte om sig selv og sin tilstrækkelige modenhed til at kunne kritisere omverdenen og filmene, fik han også bestemt hvem, han vil tale til med sit tv-værk: 35 plus / minus. Jeg har nu tænkt mig at lukke op og høre efter alligevel.

Også fordi jeg sådan har glædet mig. Det er jo vigtigt, næsten ryggen mod muren, forstår jeg, med det filmprogram. Jeg havde læst Jacob Ludvigsens beretning (jeg tør ikke skrive hvor, for så er jeg stemplet..) om filmprogrammets tilblivelse. Det langtrukkent nervepirrende valg af værten og chefernes analyser og ideer og om Mikkel Munch-Fals, som ved en masse og bare er til det hele. Når det altså handler om film. I snæver forstand, selv om han ser både kunst og pop? Sluger det råt, står der?

OK – jeg blev ikke underholdt, jeg blev ikke stimuleret ret meget filmfagligt og jeg nød ikke måden heller. Men jeg er imponeret over Mikkel Munch-Fals modige præstation. Og jeg mærker trods det meget indpakning hans store paratviden, tror faktisk, den bliver fulgt op efterhånden af en tilsvarende analytisk følsomhed og vurderingsevne. Så jeg glæder mig fortsat til at lære og til at indse en masse fra hans filmverden, som er mig så fremmed. Vil altså følge Munch-Fals og hans DR2 Premiere. Jeg vil være ligeglad med den fjollede pseudo-von Trier-attitude og forsøge at finde frem til og holde fast ved, hvad der bliver sagt af klogt om filmene og deres omverden.

Mikkel Munch-Fals: DR2 Premiere, Danmark 2008. Første program på DR2 15. september.

http://www.dr.dk/DR2/premiere/

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821