Nina Hedenius: Naturens gång

For mig findes begrebet dokumentarfilm ikke. Jeg oplever selv, at jeg laver film om, hvordan tingene skulle kunne tænkes at være, ikke om hvordan de er… (Nina Hedenius)

I FOF filmklubben i aften skal vi se Naturens gång af Nina Hedenius. Det bliver en usædvanlig oplevelse, en udfordring for nogen af os, en ren befrielse for andre. ”Naturens gång”, det kan ikke helt siges på dansk. Det er vist en mellemting mellem ”livets gang” og ”naturens orden”. Og i hvert fald dækker det filmens indhold, mærker man, selv om man er uden for det svenske sprog. Det er en film om liv og tid og bevægelse, en tænksom, ordløs overvejelse i billeder.

Det handler også om natur og kultur. Kort inde i filmen er der en uforglemmelig scene, et interiør fra den gamle gård, som er filmens centrale location, man hører en nyhedsudsendelse i radioen, erindres om, at der er en verden uden for middagssøvn og fred i bondens hyggelige stue. Under en workshop for unge filmfolk i Beograd for et årstid siden viste Nina Hedenius citat-klip fra sine tidligere film og røbede, at dette radiouddrag i den nye film fra 2009 med en rapport om israelske bombardementer i det sydlige Libanon er nøjagtigt det samme som et radiouddrag monteret tilsvarende i hendes film Vintersaga fra engang i 1970’erne. ”Ingen overhovedet har reageret, sagde Hedenius, som i sine film fuldstændigt afholder sig fra sociale og politiske temaer, således at man kun kan forstå dette tyve år gamle lydklip som en spidsfindig kommentar til udenrigspolitik som sådan!”  

Det er Tue Steen Müller, som fortæller denne historie. Det er ham, som har gjort opmærksom på filmen, som han ikke tøver med at kalde et mesterværk. Han har skaffet dvd-kopien til os fra den serbiske filmfestival sidste vinter, hvor Naturens Gång blev modtaget med begejstring.

En begejstring så stor som de svenske seeres, som fik filmen sendt første gang 1. juledag 2008. Leif Furhammar skrev i sin yderst positive anmeldelse i Dagens Nyheter, at det var ”…julhelgens märkvärdigaste satsning… Filmen er den enda av dette årets julfilmer som skulle komma att gå til tevehistorien.”

Selv siger Hedenius om sin film: ”Konflikten mellan det goda mänskliga inom var och en av oss och hur det krockar med samhällsmaskineriet, har alltid förundrat mig. Hur kommer det sig att vi i detta välfärdssamhälle känner så starkt att något har gått snett på vägen? Vi tycks ha tappat förmågan att vörda och vårda det viktiga i livet; naturen och hela det känsliga ekosystemet.”

Nina Hedenius: Naturens Gång, Sverige 2008, 108 min. Manuskript, fotografi og klip: Nina Hedenius. Produktion Nina Hedenius for SVT2. Filmografi, de mest berømte titler: Det speglar i mitt öga, 1992, Gubben i Stugan, 1996, Från Sverige i tiden, 2000, Konsten att städa, 2003, Naturens Gång, 2008. I hvert fald Gubben i stugan og Naturens gång kan købes over nettet.

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821