Ondi Timoner: Cool it

Timoners film med Bjørn Lomborg er jo ikke nogen nyhed. Den er fra 2010 og blev præsenteret af DOX BIO i 2011. Men jeg var ikke opmærksom på det og så den ikke dengang. Jeg vil tro at mange er i den situation, så det er fint, at vi i aften kan se den på DR2 Dokumania kl. 21. Og det skal man bestemt gøre, det er en underholdende oplevelse. Underfundig og drilsk på højt plan. Men den er også et bombardement af synspunkter og argumenter, som i hvert fald jeg måtte stå af overfor. Det er der imidlertid klogere hoveder end jeg, som kan analysere, som allerede har gjort det, og nu vil gøre det igen. Og vi langsomme kan jo læse Bjørn Lomborgs bog med samme titel, bogen, som Timoner bygger sin film på.

For der er jo denne Ondi Timoner. Hun er en særdeles erfaren instruktør, som er dokumentarstjerne i USA med to Sundance-priser bag sig, og hun har sammen med Lomborg som forfatter og afgørende hovedmedvirkende lavet en elegant og tankevækkende propagandafilm direkte og udtrykkeligt vendt mod Davis Guggenheims Oscarvindende ”An Inconvenient Truth” (2007), som bygger på Al Gores berømte lysbilledforedrag og har Gore som den altafgørende hovedperson.

I en velanbragt scene hilser Bjørn Lomborg på Al Gore, de udveksler håndtryk, og jeg må indrømme, at Lomborg i sin film lever op til rollen som en tilsvarende helt, man fascineres af, har grund til at holde med en film igennem. For mit vdkommende uanset, om han har fuldstændig eller delvis eller overhovedet ikke ret i sine analyser, for det kan jeg ikke bedømme. Men jeg kan efter mit gennemsyn i dag fortælle, at det er en flot og spændende film i den vedtagne stil, det generøst udvidede lysbilledforedrag, samtidig med, det er en interessant Lomborg biografi med for eksempel to afgørende vendepunkter. Det første, da han som ung Green Peace aktivist i en boghandel tilfældigt støder på en bog, som ændrer hans liv, og det andet, da hans verden efter udgivelsen af hans egen bog ramler sammen: han anklages for videnskabelig uredelighed. Sådanne steder bliver Timoners film rigtig film, synes jeg, menneskelig og gribende. Se selv efter i aften…

USA, 2010, 90 min.

Foto: Ondi Timoner og Bjørn Lomborg ved premieren i Toronto.

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821