På vej til Paradis

Selvfølgelig fik jeg fumlemikkel problemer med at få den bærbare og projektoren til at fungere i salen på Randers Kloster hvor kaffebordene stod og ventede og folk begyndte at komme. Klosterforstanderen, som er et dygtigt menneske hjalp og fik en fin lyd frem i salens højttalere, men billedet ville ikke på skærmen. Vende kablet? Det hjalp ikke. Lukke alt ned og ringe til forstanderen på FOF, og han kom og ordnede det så let som næsten ingenting. Vi kunne begynde til tiden. Med min noget nervøst adspredte indledning.

Men Suvi Andrea Heminens film er SÅ smuk – en intenst lyttende ro bredte sig i salen. Filmen sank ned i disse mennesker.. Som en sagde bagefter: “Der er ikke én her som ikke har prøvet dele af det, vi har set, og alle har vi prøvet at pakke vore liv sammen og flytte herhen..”

Ja, det er en klog film om det altsammen for sådan nogle som os.. Da jeg bar mine tasker ud bagefter, mødte jeg på gangen en af medarbejderne på klosteret. “Hvor ER det en dejlig film”, sagde hun. Spontant begejstret, ikke blot høflig. “Hvor kan jeg købe en kopi af den?” Ja, så vidt jeg vidste kunne hun ikke det for tiden noget sted. Måske låne den på biblioteket? Det må undersøges..

Jo, ganske rigtigt. Den findes som netdokument. Det har jeg ikke prøvet før, men så bestiller jeg den da som angivet i instruktionen på bibliotek.dk. Fra Randers Bibliotek, hvor jeg er tilmeldt. Så ser vi, hvad der sker..

PS I min anmeldelse af “På vej til Paradis” her på filmkommentaren.dk skrev jeg, at jeg var forstyrret af nogle bitte små skønhedsfejl i klippet. Det var jeg imidlertid ikke i går. Så jeg må have været noget uopmærksom tidligere. Nu har jeg faktisk overhovedet ingen indvendinger. Filmen forekommer fejlfri.

Suvi Andrea Helminen: På vej til Paradis, 2007. www.magichourfilms.dk www.filmstriben.dk

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821