Patrick Barbéris: Vietnam-Treason by the Media

Eddie Adams fotograferede 1. februar 1968 på en gade i Saigon politichefen i Sydvietnam, som personligt uden videre likviderer en viet cong leder. Det rædselsvækkende fotografi er, som alle i min generation ved, uhyre berømt, det er måske det fotografi, som frem for andre tegner den krig for mig. Men jeg kender ikke historien, kendte den ikke, før jeg så Patrick Barbéris’ dokumentar i aftes. Det var en rystende oplevelse. Materialet til denne historie, som blot er en af filmens talrige, er for en stor del ikke nær så kendt arkivstof, billeder, jeg ser første gang, og så er det en række fremragende (ja, simpelthen fremragende) interviews med en lang række af disse journalister fra den gang, Joseph L. Galloway, Walter Cronkite (på materiale fra dengang) og Peter Arnett og flere til, hvis navne alene får mig til at holde en lille pause for at give også den erindring plads. Og som var det ern selvfølge, er det hele ledsaget af en afdæmpet, indsigtsfuld, ja, klog og meget velskrevet fortællerstemme, som uddyber og udfolder det, vi altid har sagt, at Vietnam krigen var den første krig, som var billeddækket samtidig med, i sekunderne, den fandt sted. Ja, vi har sagt det hele tiden, men hvordan var det nu, det var med det? Det ved jeg nu, jeg har set Patrick Barbéris’ videnfyldte og tankevækkende værk.

Patrick Barbéris: Vietnam, la trahison des médias (Vietnam-Treason by the Media), Frankrig 2008, 90 min. Arte France ved Thierry Garrel. Set på DR K i aftes. Genudsendes 21. september 01:00 og 25. september 12:50. Er udkommet på DVD.

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821