Poul-Erik Heilbuth: Manden som løj verden i krig

Jeg må sige, at jeg er skuffet over DR-dokumentaren, som jeg havde ventet mig meget af. Men jeg vil bestemt se den igen for at finde ud af præcis, hvordan den knækker. Det kan være, at det simpelthen er sådan, at den skuffer der, hvor Heilbuth selv skuffes. Han kommer ikke til at tale med manden, som han filmen igennem har jagtet. De tyske politifolk snyder ham for byttet, netop som interviewet skal i gang… Frustrerende!

Rygsøjlen i dokumentaren er et gavnligt resumé af hele historien om begrundelserne for at invadere Irak. Specielt to danske ministre står centralt. Selv om de selvfølgelig ikke ville medvirke endnu. De har ikke nået tilbageblikkets tid. Men til da tænker vi vort. Og det er godt at holde forløbet klar i erindring.

Jeg har én indvending foreløbig. Historien med den danske soldat, som dør i krigen, er overeksponeret. Forstyrrer derved, at ægte følelse i forkerte omgivelser bliver til noget meget, meget forkert. Og jeg mærker en hensigt, som jeg ikke kan lide.

Det er – og det er så en indvending mere – som med den bærende fortællerstemme. Den vil omklamre mig med for megen følelse og insisterende overtydelighed. Det bliver ubehageligt.

Men trods disse to indvendinger i min bedømmelse en vigtig film. Især, selvfølgelig, på grund af rækken af stærke medvirkende fyldt med faktuel viden og personlig energi til at aflevere den. Men, Heilbuth, altså… selve story-line  kræver en fortsættelse… Hvad siger tyskerne? 

Foto: Nej, det var ikke ham, som løj. Han vidste vist ikke bedre. Men tyskerne snuppede løgneren for øjnene af Heilbuth og seerne..

Bogen om Curveball anmeldt her: GoogleBooks

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821