Simon Klose: TPB AFK

”Det er dagen før retssagen begynder. Fredrik pakker en computer i en rusten gammel Volvo. Sammen med hans Pirate Bay (TPB)-medstiftere står han ansigt til ansigt med et erstatningskrav fra Hollywood på 72 millioner kroner i en sag om krænkelse af ophavsret. Fredrik er på vej hen for at installere en ny computer i den hemmelige serverhal. Det er her verdens største fildelingsside er gemt. Da hacker-vidunderbarnet Gottfrid, internetaktivisten Peter og den fordrukne webnørd Fredrik findes skyldige i retssagen bliver de konfronteret med virkeligheden i form af et liv offline AFK away from the keyboard. Men dybt nede i de mørke datacentre fortsætter skjulte computere stille med at kopiere filer.”

Sådan sætter DR2’s pressemeddelelse filmen i gang. Og sådan går filmen faktisk i gang. Og jeg er i en thriller, og jeg holder ved længe, for der er spændende det her, det er spændende i lang tid. For mig begynder thrilleren først at tabe højde, da tv-timen er gået, og vi skal i gang med retshandling to, appelsagen. Så mærker jeg, at det ikke er biograf det her. Fortryllelsen damper væk, og så står jeg ud af filmen og begynder at tænke IRL (in real life), får lyst til at google og finde facts. Og jeg griber mig i at sidde og kigge på en tv-dokumentar, hvor jeg mangler forudsætninger. Og jeg mærker en sær udelukkelse, en arrogance, som de medvirkendes indforståethed forsvarer sig med over for deres modstandere, samtidig med, de inkluderer alle internetbrugerere af deres slags og med deres moral, ekskluderer de fremmede som mig, mærker jeg, og jeg tænker, hvor er de journalistiske dyder, jeg plejer at stole på? Og så sker det, at tv-dokumentaren sandelig også smider mig af… Men jeg kan stå på igen, denne gang har jeg mange chancer som publikum:

For i et samarbejde mellem DR2, Information og DOX BIO var der i aftes, 20. februar dansk biografpremiere i Grand Teatret, København med efterfølgende debat. Det kan man nok læse om i Information i dag. Og snart kan den vel ses i flere biografer. Dertil kommer, at den har tv-premiere på DR2 Dokumania den 26. februar 21:00. DR2 skriver i pressemeddelelsen desuden om en ”nytænkende måde at frigive dokumentarfilm på”, her altså en film, som DR2 er tilfreds med at have medfinansieret. Denne nytænkende måde er, at TPB AFK samtidig har web-premiere på youtube.com: link Her kan man, gratis altså, se filmen, og det var sådan, jeg i aftes var til premiere ved min computerskærm. I sig selv en oplevelse og en overvejelse: har Per K. Kirkegaard klippet en biograffilm, en tv-dokumentar eller en youtube-film? Jeg er forvirret og i syv sind. Og det gør altså ikke noget. Jeg er foreløbig ikke begejstret, men jeg er faktisk alligevel lidt fascineret og nysgerrig…

Simon Klose: TPB AFK, The Pirate Bay Away from Keyboard, Sverige 2013. Klip: Per K. Kirkegaard. Producere: Signe Byrge Sørensen, Anne Köhncke og Martin Persson. Medvirkende: Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Wark og Fredrik Neij. Produktion: Blandt flere selskaber Final Cut for Real

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821