Ulla Boye: Kun med hjertet…

Nu kommer så filmen fra Kofoeds Skole igen i tv. Denne gang tidligere på aftenen. På mandag aften, tyve minutter i ti. Og vi kan glæde os, den er så sjov på den alvorlige måde. Lattermilde Ulla Boye laver jo leende film. Også om tunge emner. Fulde af trods alt humør behandler hendes film alvorlige sager og konstruerer verdener, hvor udveje og lyssyn overalt er til stede som konkret iagttaget realitet – og den vamle sentimentalitet og organiserede bedreviden helt ukendte størrelser.

“Ludvig og lidenskaben” fra 1999 er om en enlig mand og hans gennemorganiserede dagligdag, “To må man være” fra 2001 var en folkelig succes på tv vistnok uden lige blandt dokumentarfilm. Det er en række ti minutters film med par som har været gift i mere end et par årtier og stadig er forelskede. Og fulde af mild latter. “Reverie”, 2002 er korte sansninger i en græsk landsby, et forelsket smil med kant af smerte og “Dage med Kathrine”, 2003 er en hjerteknuser af en biografi over en kvinde, som sandelig ikke har haft det let, ikke har det let, det forstår man i hendes overdådighed af begavet og selvironisk fortællekunst, som Ulla Boye har lokket ud af hende. Ja, så det forstås gennem tårer og – ved latter..

På Odense festivalen i august år kunne man så se kronen på værket, instruktørens nye film, “Kun med hjertet kan man rigtigt se”. Den havde vi ventet længe på. Og den var værd at vente på. Og den fik sin festivalpris. Den kan vist alt det Ulla Boye kan. Og det er en del. Selvfølgelig åbner den i en set scene, set så tydeligt med hjertet, netop som Saint-Exupérys tamgjorte ræv i titlens citat pointerer over for den lille prins. Øjet alene ville ikke se det, Boye og fotografen Jørgen Johansson ser til os. Det væsentlige er usynligt for øjet, tilføjer jo ræven. Og scenen er så også lyttet af de tre klippere, den er balanceret, den er lang og alt muligt andet. Den er en lattermild dialog mellem hende og ham i kantinen på Kofoeds Skole. Og det fortsætter bare. Det er en vidunderlig film, en ægte dokumentarisk komedie. Glæd jer!

Ulla Boye: “Kun med hjertet kan man rigtigt se”, 2008. Kamera: Jørgen Johansson, klip: Mette Esmark, Stig Bilde og Janus Billeskov Jansen, produktion: Koncern http://www.koncern.dk/ Sendtes på DR2 10. september 23:00. Distribueres på Filmstriben http://www.filmstriben.dk/  og kan altså igen ses på DR2 på mandag, 12. januar 21:40. Foto: Ulla Boye ved lanceringen af “Dage med Kathrine”.

Share your love
Allan Berg Nielsen
Allan Berg Nielsen

Allan Berg Nielsen started the first documentary cinema in Randers, Denmark way back in the 1970’es. He did so at the museum, where he was employed. He got the (16mm) films from the collection of the National Film Board of Denmark (Statens Filmcentral). He organised a film festival in his home city, became a member of the Board of Directors of the Film Board, started to write about films in diverse magazines, were a juror at several festivals and wrote television critiques in the local newspaper. From 1998-2003 Allan Berg was documentary film consultant (commissioning editor) at The Danish Film Institute, a continuation of the Film Board. Since then free lance consultant in documentary matters.

abn@filmkommentaren.dk

Articles: 821